ANADOLU KÜLTÜRÜNÜN MİRASI AHİLİK MESEM’DE YAŞIYOR
Her yıl Eylül ayında kutlanan Ahilik Haftası’na bu yıl Atatürk Mesleki Eğitim Merkezi ev sahipliği yaptı.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünü, Sarıyer bölgesi okul müdürlerini ve genç ahileri ağırlayan okulumuz, Anadolu kültüründen devraldığı Ahilik mirasını yaşattı. Ahilik kültürünün öneminin anlatıldığı, Ahilik Haftası’na özel klibin gösterildiği kutlamada, sürpriz konuklar ve enstantaneler vardı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren okul müdürümüz Funda YILMAZ, “Anadolu medeniyetlerin beşiğidir ve burada birçok medeniyet yaşamış ve dünyaya örnek olmuştur. 14. Yüzyılda Hümanizm’in ortaya çıktığı söylenen Avrupa’dan önce 13. Yüzyılda Anadolu’da bu anlayış yaşatılmıştır. Anadolu’da ortaya çıkan alimler, biliminsanları Avrupa’ya model olmuştur. Bizler bugün köklerimizi unutup Avrupa’yı örnek almaya çalışıyoruz ama Avrupa bu ilmi, bilimi hep Anadolu’dan almıştır. Ahilik kültürünün ortaya çıktığı Anadolu da yine Avrupa’ya örnek birçok uygulamayı başlatmış, gezginler, elçiler aracılığıyla bu uygulamalar Avrupa’ya taşınmış ve orada dünyaya örnek olarak gösterilmiştir. Bu değerler bizimdir. Bugün MESEM’ler bu değerleri yaşatan kurumlardır. Bu kurumlarda yetişen gençler ülkenin üreten değeri olmakta ve geleceğin esnaflarını oluşturmaktadır. Ahilik kültüründeki usta çırak ilişkisi bugün MESEM’lerde de yaşatılmaktadır.” diye konuştu.
4 KUŞAK BİR ARAYA GELDİ
Okul müdürü Funda YILMAZ, Ahilik kültürünün el vermek deyimini yaşatan bir örnek sunarak sahneye Ali Kadir MUTLU’yu çağırdı. MUTLU “Ben bu okuldan mezun oldum, öğretmenim, ustam Cevdet YILMAZ’dır. Onlar bana el verdi ve ben usta oldum. Daha sonra buradan mezun bir öğrencimiz Yusuf’un da ustası oldum. Yusuf ise Mustafa İsa’nın ustası oldu. Bu okullar sayesinde bu zincir uzayıp gidecek ve ustalarımızın, öğretmenlerimizin bize ulaştığı gibi biz de gençlerimize ulaşacağız” ifadelerini kullandı. Duygusal anlar yaşayan Motorlu Araçlar Teknolojisi öğretmeni Cevdet YILMAZ, “Gururluyum, 30 yılı aşkın süredir öğretmenlik yapıyorum ve bunun meyvesini böyle karşımda görünce çok mutlu oldum. Teşekkür ediyorum” dedi.
BAĞLAMA DİNLETİSİ İLE GÖNÜLLERE DOKUNULDU
Programı hazırlayan Muhammer ENGİNSU Ahilik’in kökenini, gelişimini anlattıktan sonra, “Bu kültür sadece el emeğine, esnaflığa dayanmıyor. Bu sanatıyla, edebiyatıyla kısacası her yönüyle ele alınması gereken zengin bir kültürdür. Bugün ben de sanat yönünü ön plana çıkarmak istedim” diyerek kendi bestesini seslendirdi. Daha sonra sahneye “Madem el vermekten bahsettik, biz de bu yönde bir öğrencimize el verelim” dedi ve sahneyi okulumuz öğrencilerinden Hasan SEVİNÇ’e bıraktı. Hasan SEVİNÇ harika bir performans ile günün anlam ve önemine yaraşır bir kapanış gerçekleştirdi.
Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Ersan ÖKSÜZ program sonunda Ahilik ve program hakkında duygularını dile getirerek programda emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.
Adres:
Pınar Mh. Turgut Reis Sk. No 3 Sarıyer/İSTANBUL
Telefon
0 (212) 276 87 88